24 juli 2009

Flyga ensam med en liten bebis




När jag skulle flyga ensam med min 6 månaders son till Florida med 2 mellanlandningar sökte jag som besatt på nätet efter råd, men hittade ingenting. Därför tänkte jag lägga in lite råd till er som ska flyga långt eller kort ENSAM med en liten kotte. Det viktigaste att komma ihåg är att resan inte är alls så påfrestande för bebisen som det är för dig, de sover när de behöver o får mat o torr blöja som vanligt. Det är du som behöver extra kraft eftersom du förmodligen inte kommer att få sova över huvudtaget, eftersom ansvaret ligger på dig ensam. Att resa ensam med en bebis är en sann utmaning, men absolut värt det!!

PLATS PÅ PLANET
Oftast får man inte boka en bassinette (en liten säng som man fäster längst fram på väggen) Jag fick reservera men de kunde inte garantera att man får en, eftersom det är först till kvarn som gäller (vitsen med reservationen är mycket svår att förstå). Men man kan alltid fråga hur många små barn som är inbokade på planet för att lugna sig lite. Det är inte ens säkert att planet är utrustat med bassinetter. Då får man hoppas att planet inte är fullbokat så man kan lägga barnet på sätet igämte, annars får man ha barnet i knät hela resan, vilket jag tycker är rena rama katastrofen. När jag åkte den första, lite kortare distansen hade jag honom i knät i ett speciellt bälte som man knäppte om barnet i mitt eget bälte. Det gick utmärkt att ha på det samtidigt som jag ammade. Där somnade han o låg hela vägen till första stoppet.

Över Atlanten fick jag välja om jag ville ha en bassinette eller en hel rad för mig själv, eftersom planet var så tomt, så jag valde raden. Därför har jag ingen erfarenhet av hur bra eller dålig en bassinette är. Det enda positiva med att välja raden är ju att armstöden går att fälla upp och man har mycket mer plats. I mitt fall när man väljer bassinette måste man sitta på raden längst fram och där går det inte att fälla upp armstöden vilket gör det obekvämt om man som vuxen vill bre ut sig då planet inte är fullsatt. 

BLÖJBYTEN
Det är inte alltid som det finns skötbord på planet, så räkna inte med det. Jag hade tur på min resa eftersom planen inte var fullbokade och flygvärdinnorna så snälla att jag kunde byta på sätet. Kom ihåg att packa smart med skötväskan lättillgänglig. Under vår sista rutt till Florida ställdes mitt tålamod på ordentligt prov. Det var fullsatt och varmt och jag var övertrött. Vi satt längst in i en rad, och Olle sov som en ängel. Men eftersom planet inte hade startat fanns ingen AC så det var svettigt och han vaknade..... och bajsade. Vi fick tränga ut oss ur raden o försöka hitta skötväskan som vi varit tvungna att lägga upp i bagageutrymmet i taket. Självklart låg den nu intryckt längst in och det är ett elände att få ut den. Sen fanns det inget skötbord o flygvärdinnan tvingade in mig på toaletten för att byta på toalettstolen (så var det minsann på hennes tid). Jag försökte desperat hitta en alternativ bytesplats nånstans, men det var helt omöjligt. Så in i detta pyttelilla utrymme med en bebis på ena armen o en skötväska på den andra. Bacillskräck som jag har, var detta ett mardröms scenario. Jag satte mig på toan, höll grabben med en hand medan jag grävde i skötväskan med den andra. Svetten dröp o Olle ville slicka på allt möjligt vilket gjorde att jag fick en smärre sammanbrott därinne, puh. Men jag tog mig samman för min son var hur nöjd som helst. 

BÄRSJAL
Jag använder bärsjal till vardags och Olle tycker om att sitta i den, vilket gjorde det till ett naturligt val. Man har så mycket att bära och behöver sina 2 händer fria. Det var aldrig några problem förutom en gång då jag tvingades att ta av mig sjalen i passkontrollen i Paris. Dum som jag var lyssnade jag på den oerfarne kontrollanten och gjorde som han sa. Men nu i efterhand skulle jag bara bett att få gå igenom metalldetektorn först och bara tagit av mig sjalen om det pep.

MAT  
Nu tänker de flesta, inklusive mig, på mat till barnet. Men som jag sa tidigare ligger den värsta påfrestningen på dig. Ha därför med dig något att äta. Tack vare min kära syster hade jag packat ner energikakor som jag inte hade klarat mig utan.   

MAT TILL BEBISEN
Det är ju enklast om man fortfarande ammar. Men man måste ändå ha med sig flaska för vatten och allt annat som du brukar ge din älskling. (Man får ta med sig hur mycket barnmat som helst, de säger ingenting i säkerhetskontrollen om storleken på förpackningen eller om det är vätska, när det är till ditt barn. Det kunde man heller inte läsa sig till någonstans, men så var det när jag reste våren 2009. Självklart utnyttjade jag detta o hade med mig en stor flaska vatten till mig själv....hrm, jag menar bebisen). Om man har med sig gröt/välling pulver är det inga problem att hitta både tallrik och hett vatten både på flygplatsen och på flyget. Jag gjorde misstaget att be om hett vatten på flyget innan jag hade allt annat i ordning. När jag inte såg gled kannan ned från brickan o skvätte ner min tröja o en filt...... jag vet, det kunde ju ha gått mycket värre.

Som de flesta vet underlättar det för öronen om man ger barnet vätska under lyftningen. Om man ska amma kom ihåg att det tar flera minuter innan planet är redo att lyfta efter att motorerna har startat!! Så vänta in i det sista innan du tar fram bröstet, det är tålamod som gäller, om man börjar för tidigt så hinner barnet suga färdigt innan planet lyft. Om barnet är trött så kan man ju börja amma så fort man sätter sig o barnet hinner att somna gott innan planet lyfter.


2 kommentarer :

  1. Hej! Tack för din fina kommentar. Själv, känns det oerhört längesedan BB och jag förstår inte riktigt varför de envisas med att köra flera repriser av just den säsongen...men men.

    Min son var bara några månader när vi flög första gången, det har aldrig varit något problem och vi har flygit mååånga gånger, men aldrig så där långt förstås.

    SvaraRadera
  2. Jättebra att du skrivit det här!
    Nog för att vi är två när vi flyger till Bangkok men skönt i alla fall med lite tips.

    SvaraRadera