25 september 2015

Att se skönheten i skiten

Alla har vi våra olika personligheter att dras med. Vi är lagda åt det ena eller det andra hållet-praktska eller intuitiva. Det ena är inte bättre än det andra. Okej, vårt samhälle vill gärna hylla det praktiska, logiska och organiserade. Men det handlar om yin och yang, lika mycket behövs av varje för att få balans. Det svåra är att ha överseende med varandra, men framförallt med sig själv. När man gör misstag eller inte lever upp till andras och sina egna krav så är det lätt att vara hård mot sig själv och ta det personligt. Hur ska man annars ta det?

Om man lär sig att att se motgångar, misstag och kritik med andra ögon. Istället för att fastna i fördömande där man slår på sig själv, känner sig som en sämre människa eller ännu värre skyller ifrån sig eller påvisar den andras tillkortakommanden och att hen minsann inte är mycket bättre själv,  i ett desperat försök att göra sig fri från den obehagliga känslan. Inget gott kan någonsin komma av ett sådant beteende. Ett meningslöst gräl om vem som är duktigast och bäst. Klamra sig fast vid sitt ego. Jag är minsann en bra och duktig människa, försök inte säga något annat.

För att se situationer med andra ögon krävs mod att lämna sin bekvämlighets zon. Det är tufft att se sanningen och mönstren vi dras med. Men för att bli fria och kunna flyga måste vi lära känna oss själva och bryta destruktiva mönster och beteenden. Genom stor medkänsla, förståelse och förlåtelse riktat mot oss själva.

På Janesh Vaidya's föreläsning om Auyroveda berättade han om hur tankarna är maten och hjärtat är magen till vårt sinne. Hur man kan välja goda tankar för att bli stark och hälsosam.  Tankarna är snabbare än blixten och man kan inte hjälpa att de dyker upp, men man kan lära sig att eliminera de negativa genom ökad medvetenhet. Kan man inte det så är det en bra idé att gå till en terapeut. För mig har det verkligen hjälpt och jag tycker att det borde vara lika naturligt som att gå till tandläkaren. Hypnosterapi hjälpte mig mest.
"We are here to love and use all our 5 senses. We use our eyes to see all faults and need to train them to see the good and beauty of life.

Train yourself to see the beauty in the bullshit!"/Janesh Vaidya.
Inga kommentarer :

Skicka en kommentar